Arte-Floor – Vloeren en dorpels

De medewerkers van Arte-Floor (Scherpenheuvel) hadden in het Elisabeth Center een gevarieerd takenpakket, met zowel natuursteen als keramische materialen op het programma.

“De vloeren bestaan deels uit keramische tegels, deels uit natuursteen”, vertelt zaakvoerder Johan Cartenstart. “De keramische vloertegels hebben wel hetzelfde uitzicht als de natuursteen. Het voordeel hiervan is dat ze minder onderhoud vergen. Ze liggen dan ook op plaatsen waar de kans op vervuiling het grootst is. De vloertegels in natuursteen hebben we overigens geïmpregneerd om ze vuilafstotend te maken.”

Ook voor een deel van de wandbekleding is keramisch materiaal gebruikt, maar er is eveneens veel natuursteen verwerkt in het Elisabeth Center.

 “We hebben de vloeren in verschillende patronen aangelegd in travertijn, met tegels van 45 x 90 cm en 30 x 60 cm. In de wanden van de monumentale zalen van de ZOO hebben we heel wat Spaanse Cremarsil verwerkt.”

Arte-Floor plaatste ook diverse nieuwe dorpels in blauwe steen.

“Donker gezoet afgewerkt en kunstmatig verouderd, zodat je geen verschil merkt met de oude dorpels”, zegt Cartenstart.

“Maar de klus die het meest van onze knowhow vergde, was het aanbrengen van de marmeren Cremarsil-treden en verstekken in de metalen frames van de draaitrappen. Wat je niet kan zien, is dat het marmer telkens rust op een MDF-plaat, die wordt afgeschermd door het verstek. We hebben het marmer en MDF chemisch met elkaar verlijmd.”

Ten behoeve van blinden en slechtzienden freesde Arte-Floor uitsparingen uit de treden. Daarin verlijmde het messing nopjes. “De trapleuningen zijn ook afgewerkt met messing, zodat de kleur van de noppen ermee harmonieert.”

Bron foto’s: Bouwen aan Vlaanderen